Nesten Oseberg, det gikk for seint.

Da var vi hjemme igjen etter 2 døgn på sjøen. Det gikk for seint. Vinden kom rett fra vest og vi hadde 148Nm igjen. Fremdriften (VMG) var 1,6kn.  Det ville bli 10 døgn før vi landet i Lerwick.. Det var også meldt et stillebelt nærmere Shetland. Så det var ikke noen morsom avgjørelse, men det er ingen laubær å hente, så jeg tar heller turen en annen gang. Nakken var heller ikke god.

Vi hadde endel flott seiling underveis. Ut fra Glesvær i kuling med tryseil og mesan. Ekstra avstiving av masten. Den er for dårlig staget fra før og bøyer. Etterhvert forsvant vinden. Det kom en lettere vind og vi hadde flott seiling med alle kluter satt. Beste var med 1.rev. Da tåler masten endel. Det ser ut som om det går fort når vi seiler 3,5kn. Haha. Maksfart på kryss er 4kn. På slør får vi 5kn og litt over.

Hjemover måtte jeg bare hvile og satte kun gennaker. Tok ned alle andre seil. Da seiler båten nesten av seg selv. På 20 hvileminutter måtte jeg dra i styre tampen et par ganger. Når seilet blafret, den ene veien, når jeg fikk vind i trynet, den andre veien. Åpnet ikke øynene engang. Eggekokeren vekket meg, men avogtil var jeg langt inni søvnen. Vår uthvilt da jeg landet i Glesvær igjen.

Tok buss hjem og hentet bil og henger. Avtale om å være med Kenneth O Aase imorgen.

Før avgang, mye tungt utstyr som skal med. Mye ladeutstyr og batterier. To soveposer, en lett for bruk underveis og en varm for bruk på Shetland, vanntett pakket.

Sjøsetting på Glesvær.

Det gikk rett fra bilen og ned i sjøen.Det var litt kuling utover, og det var greitt å teste ut i starten. Stabiliteten var bra og stormstorseilet sto fint med de nye stagene på masten. Litt skremmende var det i begynnelsen når krillen ruste litt sidelengs når den ble truffet ved brytende sjøer, men jeg slappet mer av etterhvert. Det skjedde lite dramatikk.

Her ser vi doble vant. Det ekstra undervantet var helt nødvendig for å få masten til å stå og ikke bøye sidelengs.

Spotsenderen virket gjennom plasten. Den bruker 20min før den er ferdig med å sende posisjonen. 

Regn. Jeg er tørr. Rekker alt innenfra. Kan også skylle pissebøtta fra luka.

Noen store skip, men det var mest nærme kystlinjen. Litt lengre ute, var jeg helt alene lenge. 


Soving ute i luken. Presenningen var suveren for å holde vind og regn ute. Jeg kunne også se ganske bra gjennom den ved å legge den litt i fasong rundt hodet, og den har ikke noe vindfang. Det er fristende å montere et plexiglassvindu i den for å se bedre.
 


 Noe av den beste seilingen. Fulle seil og stabil, lett bris. Neste ingen dønninger. Vinden dreide etterhvert rett vest og løyet. 

Det er vel omtrent her jeg snur.

Gennakeren er satt for hjemtur. Her var jeg godt sliten med hodeverk deluxe. I motvind har jeg kunnet hvile. Men mede vind aktenfor er det vanskelig Disse seilene måtte styres.


Storseilet og mesan måtte ned etterhvert for å få krillen stabil i medvind. Istedenfor seil, var det best å bare ha noe drit foan masten som bare dro båten nedover medvinden. Seil som skjærer er bare tull. Kunne tilslutt legge meg flatt for å hvile nakken. Det var deilig. I løpet av 15min skar Miranda opp i vinden en gang og ned en gang. Liggende med styresnoren i hånden dro jeg den til meg når jeg fikk vind i ansiktet fra luken, og skjøv den fra meg når jeg hørte blafring. Det gikk automatikk i det og etterhvert fikk jeg dreis på søvnen også.
 

Utkikk hvert 15min med batteri-eggekoker fra Biltema til 35kr. (Den gir seg ikke)

Begynner å bli noen timer.Siste innseilingen i morgentimene på  blankt hav. Krillen suser avgårde på små vindpust i 2,5kn.

Perfekt bord for en liten frokost. Har drillet hull for koppen. Har her kokt kaffe for første gang underveis. 

Erfaringer: Pizza og tomatmat er ikke noe godt for magen. Nøtteblandinger, kjeks og vann er bra. Må også finne stillinger og rutiner som tar vare på ryggen, så jeg ikke blir så forbannet sardin-i-boks. Mye sitting knuser korsryggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

5mc 26 på tur

Poenget med denne båten. 1. To-roms. Uterom til opphold og spising, innerom til soving og eventuelt private gjøremål. 2. Trailbar. Kan t...