Seilkonfigurasjon1. Fulle seil - lett bris opp til 4m/s båtfart 4,7kn.

2. Tre rev - Seiler bra til masten begynner å bøye seg pga. seilpresset. Seilpresset er under vantfestene og masten bøyer vekk fra vinden her. Akterstag hjelper på strammingen av forstaget.

3. Bare storseil. Kjekt å jollesegle. med masten på nytt sted har vi lett rorpress, dvs krillen er lett logjerrig. Må allikevel segle litt romskøts for å få fart på båten. Ved fullt seil vil mastetoppen bøye vekk fra vinden. Med et rev i 5m/s gikk det koselig i 3,8kn. Masten får da jevnere  press både over og under vantfestet og bøyer ikke. Selvstyring går også, seiler ganske stabilt på lens, kan slippe roret lenge, men når den først skjærer opp, er det ikke tvil om at det er det den gjør.

4.Stormseil på masten. Seiler bra fra 6m/s, båtfart 4kn. Standardkonfigurasjon ved rufsete vær. Seiler også ganske bra opp mot vinden ca.60grader. Dvs. vi blåser ikke på land.

5. Seiler ikke så bra uten at det blåser endel, da kommer båtfarten opp i 4,5kn. Masten bøyer seg etterhvert, bedre på lens og rom slør. Stabil selvseiler.

6.Seiler bedre enn 4 og tåler mer vind. Masten bøyer ikke fordi presset kommer i triangelet der vantene møtes. Akterstaget hindrer masten i å pumpe ved å gi en forbøying. Lensetakler i vantfeste kan gi bra stramming på forstaget. Har tro på denne konfigurasjonen. Det er også greitt å bare dumpe storseilet og kunne seile videre. Må ha litt vind for å komme opp i de nødvendige 4-4,5kn.

7 og 8. Seiling bare på mesan. Det går faktisk bedre enn ventet. I 7. er mesanen senket. Den står på en egen pinne og er festet med tre strikker.  Medvindseiling med mesan er litt kult, du kan sitte i le bak seilet.

Masten:
Nå har jeg plukket ut dagene med drittvær og seilt i værste forhold. Det er et problem å seile med seil på masten når den er staget uten spredere. Hvis den hadde vært i superstiv karbon, hadde den kanskje tålt det. Jeg må nok sette på noen flere vant etterhvert. Det er flott å slippe spredere for å sette og berge spinnaker. Foreløpig er det bare å følge med, og berge seil når masten bøyer seg for mye. Akterstaget avlaster vantene mye heldigvis. Det er synd det blåser så jevlig her på vestlandet.

Fokken: 
Etter å ha prøveseilt i Frankrike, så jeg at fokken ikke hang med når vi seilte høyt. Nå går ikke min Krill like godt som Krystels, og for å kunne flate fokken bedre og tåle større variasjon i vindvinkler, har jeg satt på ekstra blokker ute i borde. Skal jobbe litt med å forbedre akterstagsløsning slik at den virker rett på forstaget. Det er mesan og fokk som er møkkaværsløsningen.

Båtfart:
Ser ut som om vi har en bøyg på 4,7kn. Er oppe i 5kn av og til. Når Krillen først har fått kommet igang, ligger det rundt 4kn. Er seilene feil satt, driver vi sidelengs med 2,5kn. Dette er en kort og relativt bred båt. Den smale kjølprofilen må ha fart for å gi den nødvendige støtten som hindrer avdrift. Egentlig hadde det kanskje vært riktigere med en langkjølet båt for å få best seileegenskaper ut av et kort skrog. Vi skal ikke plane, skal bare seile rolig og trygt avgårde. Bulben gir veldig bra stabilitet og trygghet. 

Seile innenfra: 
Det er ganske greitt og dra litt i snorene inne og korrigere litt nå og da. Greieste er når krillen har stukket ut den beste kursen selv. Rorvinkel og mesanvinkel henger sammen. Så det er bare å justere. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

5mc 28 Nissedal

Startet egentlig på Hægefjell og dro deretter ned til Søftestad camping og seilte/sykla nordover til Vrådal. Skal oppdatere her med bilder ...